Info – Consells: El Cadell (1)
Enhorabona! Acabeu d’iniciar la convivència amb el vostre cadell. Això us proporcionarà moltes satisfaccions i el cadell es convertirà en un més de la família.
La primera educació
Les normes que volem establir amb el cadell han de ser sempre les mateixes. Tots els membres de la família han de ser coherents per no confondre’l.
Per tal d’aconseguir un cadell ben educat podem utilitzar premis i càstigs. Es pot premiar el cadell amb carícies i un to suau de veu i/o una llaminadura.
Per renyar-lo es pot dir NO! Fent servir un to de veu fort i ignorar-lo durant uns minuts. Mai s’han d’utilitzar els càstigs físics. Cal tenir en compte que sempre funcionen millor els premis que els càstigs.
És molt important que els premis o les correccions que fem al nostre cadell siguin sempre en el moment en què realitza l’acció que volem seleccionar o suprimir.
Què és el període de socialització?
És l’època en la que el gos aprèn a adaptar-se al seu entorn, a relacionar-se amb les persones i a comunicar-se amb altres animals.
Dura fins als 4 mesos d’edat.
Durant el període de socialització, el cadell ha de sortir al carrer per anar acostumant-se als sorolls (vehicles, trons, petards,…) i a la gent.
Ha d’anar dels braços del propietari, sense trepitjar el terra del carrer fins que estigui ben protegit per les vacunes.
Per què és tan important la desparasitació interna del cadell?
A l’adquirir un cadell és important realitzar un control de paràsits interns. Aquests paràsits poden produir diarrees, vòmits, deficiències en el creixement i sobretot, poden impedir que les vacunes actuïn.
A més, poden transmetre’s als nens de l’entorn.
Podem detectar la presència d’aquests paràsits mitjançant una anàlisi de femtes i cal que tractem tots els cadells de forma preventiva.
Aquest tractament és molt senzill i cal aplicar-lo de forma regular durant tota la vida de l’animal.
Quines vacunes necessita el meu cadell?
La vacunació és molt important per a la protecció del cadell i de les persones amb què conviu.
La primera vacuna es subministrarà sobre les 6 setmanes de vida i a partir d’aquest moment li recomanarem un calendari vacunal personalitzat que li permetrà adquirir una bona protecció immunològica.
Els nostres veterinaris us indicaran quan el cadell estarà correctament protegit perquè pugui sortir al carrer i fer una vida normal.
L’alimentació
Al mes i mig d’edat un cadell ja ha d’estar menjant alimentació seca. Un pinso sec de gama alta és una assegurança per a la salut d’un cadell en creixement. Cal que el cadell disposi d’aigua fresca les 24 hores del dia.
Quants cops ha de menjar el meu cadell al dia?
• 4 cops al dia, fins als 3 mesos d’edat.
• 3 cops al dia, entre els 3 i 6 mesos d’edat.
• 2 cops al dia, entre els 6 i 12 mesos d’edat.
• Els gossos més grans d’un any poden menjar 1 o 2 cops al dia.
Deixarem l’aliment a disposició del gos durant uns 15 minuts i el retirarem passat aquest temps.
Intentarem respectar un horari regular per als àpats i cal que evitem donar-li del nostre propi menjar.
Seleccioneu un bon aliment de qualitat per a cadells i eviteu utilitzar menjar casolà ja que és desequilibrat i provoca mals hàbits.
La Higiene
Podeu banyar el cadell sempre que vulgueu amb un xampú especial per a cadells sense insecticida (com el Xampú Mascot® Civada).
Recordeu que cal assecar-lo bé per evitar que passi fred.
El raspallat el farem diàriament.
La higiene fa que el cadell s’acostumi a la manipulació i a la llarga el farà més obedient.
El lloc del gos a casa
El nostre gos ha de tenir una zona pròpia i exclusiva dins de la llar. Al principi cal que sigui un espai petit d’on no pugui sortir sense el nostre permís i on es trobi segur. Aquesta zona disposarà de dues àrees diferenciades, una per dormir (col·locarem el llitet i l’abeurador amb aigua) i una altra destinada a les deposicions (podem utilitzar papers de diari o empapadors).
Al principi mantindrem el cadell en el seu refugi durant la nit per dormir i en totes les hores del dia en les que no puguem vigilar-lo. Al principi caminarà lliure per la casa només quan estigueu presents. D’aquesta manera podreu dirigir els seus jocs i indicar-li allò que pot o no pot mossegar. Això evitarà conductes molestes (destrosses) i esdevindrà un gos més fácil d’educar i més vinculat al seu propietari.
A mesura que el cadell creixi, podrà passar més temps fora de la seva zona de descans, que només utilitzarem a l’hora d’anar a dormir o quan ell es retiri voluntàriament a descansar.
Limitar l’espai del cadell durant vàries hores al dia no té cap repercussió negativa en el cadell.