Info – Consells: Què cal saber sobre l’artrosi?
Segons els experts de la University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine, un 60% dels gossos de més de 7 anys pateixen artrosi.
És per això que hem creat aquesta entrada en la nostra secció d’Informació i Consells, i a on pretenem respondre les preguntes més habituals que ens soleu fer a la consulta quan la diagnostiquem.
Què és l’artrosi?
La superficie de les articulacions està coberta per un teixit anomenat cartílag. Aquest, impedeix que els ossos propers a les articulacions freguin i es desgastin amb el moviment. Quan aquest cartílag va desapareixent i a més apareixen certes proliferacions als ossos (conegudes com “osteofits”), llavors parlem que el nostre gos té artrosi.
Aquest desgast pot aparèixer a qualsevol de les articulacions del cos i de la columna vertebral. Quan una d’aquestes articulacions està afectada per l’artrosi, perd elasticitat i provoca un dolor intens que impedeix que l’animal es mogui amb normalitat.
Existeix un tipus d’artrosi primària, que és producte del desgast que pateix l’articulació a mesura que transcorren els anys, és a dir, en gossos d’edat avançada. N’hi ha una altra, la secundària, que és conseqüència d’una malformació genètica, com pugui passar amb la coneguda displàsia de maluc o de colze, o també causada per un traumatisme. Així doncs, aquesta artrosi secundària pot aparèixer a qualsevol edat.
Com puc saber si la meva mascota té artrosi?
Sovint no se sol comentar per part dels propietaris ja que no se sol estar familiaritzat amb els signes. A diferència de les persones que solem comunicar i exterioritzar el dolor, els gossos rarament el vocalitzen i només ho fan en casos de dolor molt agut.
Els signes de malestar crònic solen ser subtils i apareixen de forma gradual.
Un gos que té dolor crònic:
- sovint sol caminar més lentament.
- quan pot s’ajeu.
- si ha de córrer no ho fa tant ràpidament o no recorre tanta distància.
- sol estar lleugerament més rígid després d’estar estirat i se sol prendre més temps per aixecar-se especialment quan fa fred.
- pot tenir petits canvis d’humor, dormir més o rebutjar el formar part de jocs que abans solia fer.
La malaltia sol començar a nivell de maluc, genolls, colzes i espatlles. Quan el gos senti dolor en aquestes zones evitarà recolzar-se d’aquella extremitat i pot ser que tingui coixeses localitzades. A més, si el dolor està focalitzat, pot tenir alguna mostra d’agressivitat al intentar tocar la zona en qüestió.
Com es diagnostica l’artrosi?
El primer que s’haurà de fer és una correcta exploració per part del professional veterinari. A vegades pot ser necessària alguna prova diagnòstica d’imatge (radiografia).
Una manera fàcil de confirmar-ho és fent una tanda de medicació pel dolor. Parleu amb el vostre veterinari per determinar la millor pauta i control, anotant els canvis produïts i els canvis de comportament. A vegades, al fer-ho, queda en evidència el malestar que té l’animal i que no és detectat pel propietari.
És el mateix artrosi que artritis?
L’artrosi és una malaltia degenerativa, inflamatòria, crónica, que afecta a les articulacions. La artrosi provoca la pèrdua de cartílag i que els ossos es freguin i es vagin desgastant.
L’artritis és una malaltia inflamatòria crónica però que afecta a varies articulacions. L’atritis afecta a la membrana sinovial, la capa que recobreix tota l’articulació.
La simptomatologia i el tractament és diferent i serà el vostre veterinari clínic que us indicarà quin procés afecta a la vostra mascota i la millor forma d’actuació en cada cas.
Com tractem l’artrosi? Maneig i prevenció
Com tractem l’artrosi? Tractaments mèdics