Info – Consells: M’encanten els rèptils i en voldria comprar un: què hauria de saber?
Els rèptils són uns animals molt especials. Per una part de la població són animals amb els quals s’interactúa poc, que no s’estableixen vincles o que fins i tot fan respecte o impressió. Però hi ha autèntics amants d’aquests animals i és que de fet, la seva observació i convivència, estudiant i mirant el seu comportament, pot fer-nos retrocedir milers d’anys en l’evolució i veure els orígens de les espècies.
En aquesta entrada pretenem donar resposta als aspectes bàsics del maneig dels rèptils ja que la majoria de patologíes són provocades per un mal maneig.
Autor Eduard Cumelles
H.V. Sala Gorön (Sitges)
Temperatura
Els rèptils són animals de sang freda: ectoterms. Això vol dir que la seva temperatura corporal depèn directament de la temperatura ambient.
Així doncs haurem d’assegurar un entorn amb temperatura igual a la del seu hàbitat natural, amb descens nocturn si s’escau i variacions estacionals segons les espècies.
Humitat
També és important mantenir una humitat adequada per evitar problemes de muda i respiratoris.
Això ho podem aconseguir situant elements calefactors (làmpades, cables, mantes…) sempre fora de l’avast del rèptil per tal d’evitar cremades i controlats per un termostat. La humitat la podem aconseguir ruixant manualment, amb humidificadors o recipients amb aigua sobre les fonts de calor per afavorir l’evaporació.
Il·luminació
Un altre aspecte important es l’il·luminació.
Per tal d’aconseguir una correcta calcificació i creixement és necessari l’aport de llum UV, que ha d’arribar a l’animal sense passar a través de vidres o plàstics.
Aquesta l’aconseguim amb llums especials, però hem de tenir present que, encara que les bombetes il·luminin durant molt temps, passats 6-12 mesos (en funció de la bombeta), la majoria deixen de produir llum UV.
Aspectes a considerar abans de l‘adquisició d’un rèptil
També és necessari conèixer abans les necessitats de l’animal per assegurar-nos que el podrem mantenir en unes condicions adequades i evitar-nos sorpreses.
Caldrà saber…
- a quina temperatura l’hem de mantenir.
- quina humitat necessita.
- hores de llum.
- quina és la seva mida adulta.
- dieta (carnívors, insectivors, herbívors o omnívors).
- freqüència d’alimentació i si podrem disposar de prou menjar.
- si necessiten banys.
- costums terrestres o arboricoles…
- si podrem disposar de bona qualitat durant la vida de l’animal ja que en alguns casos pot ser llarga.
- haurem de ser conscients que sovint ens resultarà més car preparar el terrari que l’animal mateix.
La importància d’una bona informació
Com que els requeriments són molt diferents entre espècies, és molt important informar-se bé abans d’adquirir cap rèptil.
Ens podem servir del veterinari especialista més proper,
pàgines web i fòrums (sempre contrastant-ne l’informació) i botigues especialitzades (no solen ser exclussivament d’animals exòtics).
Si les condicions en les que mantenim el nostre rèptil són bones i estan ben controlades el més probable és que haguem de fer escasses visites al veterinari per malaltia.